Fjällvandring i Ryfylkesheiane 31/7 - 8/8 2006

Till albumlistan

Nilsebu - Hytta i Ryfylkesheiane

31/7 Göteborg - Lysebotnen Bil + Färja + Bil
Färjan Bohus mellan Strömstad och Sandefjord Bil från Gbg 7:00 till Strömstad och sedan färjan Bohus till Sandefjord. Från Sandefjord gick bilfärden till Porsgrunn och sedan vidare längs väg 36 upp tilll E134 i Seljord. I Ulefoss gjorde vi en avstickare och tittade på en slussning i Telemarkskanalen. Här har man bevarat och använder fortfarande de gamla helt manuella slussarna.

Lysebotnvegen Efter blott 34 km västerut på E134 körde vi in på väg 45 (mot sydväst) som vi kom att följa ända fram till den lilla serpentinvägen ner till Lysebotnen. Paus för att beskåda stavkyrkan i Eidsborg (strax norr om Dalen) och sedan tankningspaus i Valle. Slutligen bar det upp på kalfjället, Suleskarsvägen, (vägen heter inte 45 här eftersom det bara är en sommarväg), och ner till Lysebotnen via de 27 hårnålskurvorna. Här hittar man Hauane Bed and Breakfast som vi tog in på.

1/8 Lyse - Kleggjadalen - Nilsebu - Grasdalen Bil + Vandring (3+5 timmar)
Turen Vi börja dagen med en god frukost och sedan åker vi upp till Nilsebuvattnet för att gå till Grasdalen via Kleggjadalen och Nilsebu.

Sträckan från Nilsebu till Grasdalen är bara 10 km men den skall ta 5 timmar att gå; och det gör den! Först ett rejält pass och sedan upp mot grasdalen på relativ nyanlagd rösad led som delvis var helt igenväxt av gräs och ormbunkar.

Lunch: Smörgåsar
Middag: Parmaskinka med potatismos.
2/8 Grasdalen - Eidavatn Vandring (6 timmar)
Genom Grasdalen och norrut tills det var dags att ta sig upp på platån. Väl uppe på 1100-metersplatån så var det sten, sten och sten. Kala hällar att gå på med kringströdda flyttblock, med ojämna mellanrum fick man klättra ner 2-10 meter i en gammal bäckravin och sedan upp i gen på andra sidan. Mot slutet fick vi inte den rösade leden att stämma med kartan; leden hade flyttats och vi slapp en rundtur på ett par kilometer!
Lunch: Nyponsoppa, Smörgåsar
Middag: Joika med spagetti och 1/1 fruktsallad.
3/8 Eidavatn - Storsteinen Vandring (5,5 timmar)
Färden fortsatte hela dagen på den kala platån med bäckraviner att passera då och då. Det känns i fötterna när man går på sten nästan hela tiden.
Lunch: Spageti med vegetarisk tandorisås
Middag: Stekt fläsk med potatismos.
4/8 Storsteinen - Litle Aurodal Vandring (5,5 timmar)
Var Ryfylkesheiane ligger Även denna dag gick vi i huvudsak upp på högplatån, dock en rejäl nerförsbacke till stugan.
Lunch: Pasta med tomatsås
Middag: Köttkakor med ris.
5/8 Litle Aurodal - Lyse Vandring (9 timmar)
Dagens vandring startade med "mera normal" fjällnatur där vi gick längs dalgångar på mjukt underlag. Lunch i Kamdalen. Sedan vidare mot Lyse över Midtkammen och ner i Lysedalen.
Lunch: Pasta carbonara
Middag: Blå band ftro pasta med kyckling och banan.
6/8 Stavanger
7/8 Stavanger - Tvedastrand Bil
Tvedestrands hamn Vi körde österut mot Sverige på eftermiddagen, först på E18 sedan väg 42 ända till Arendal. Började leta övernattingsställe när det började skymma efter att vi passerat Evje men det fanns som vanligt inga när man väl började leta. Vi fick fortsätta ett par mill nordöst ut på E18 efter Arendal innan vi såg en hotellskylt. Det blev Tvedestrand som vi stannade i, eller närmer bestämt bokbyen. Vi såg inte hotellet som skyltningen gällde förrän morgonen därpå, men vi hittade en pub (öppet till 02 alla dagar; dock fick de bara ha uteserveringen öppen till midnatt) som hyrde ut rum ovanpå.
8/8 Tvedestrand - Horten - Moss - Göteborg Bil
Bastö I; En av färjorna mellan Horten - Moss Vi chansade på att färjan till Strömstad från Sandefjord skulle avgå kl 11; men det var fel, den gick klockan 10 precis när vi kom ner i hamnen i Sandefjord. Så det blev att köra vidare till Horten och ta färjan till Moss istället. Vi kan konstatera att det tar precis lika lång tid att åka färjan Sandefjort - Strömstad (2,5 timmar) som att kör Sandefjord - Horten, ta färjan Horten - Moss och sedan köra Moss - Vik (Strömstad).
Den totala körsträckan blev 1372 km.

Klicka på en bild för att förstora den

sommer_2004_046.jpg cimg0182.jpg Nilsebu.jpg Grasdalen.jpg Eidavatn.jpg Storsteinen.jpg Litle_Aur_dal.jpg

Valid HTML 4.01! Valid CSS!