- 20/7 Göteborg - Trondheim Tåg + Tåg
- Tåg Gbg 6:57 (Lkp) - 9:33 Hallsberg 10:43 - 14:38 Lilleström,
Vidare med NSB från Lilleström 15:10 - 21:25 Trondheim.
Tågmat i form av kokt lax med potatis (utmärkt).
De närmsta två nätterna tillbringas på Pensjonat Jarlen.
- 21/7 Trondheim Stadsvandring
-
Dagen ägnas åt att nagelfara Nidarosdomen med Ärkebiskopsgården
och till att ladda upp batterierna efter 14:28 timmars tågresa
innan det blir ytterligare 9:45 timmars tågresa.
Middag avnjöts på restaurang Jadab, Brattørgant. För
min del blev det nummer 26: Gosht garlik chili Tikka;
ett antal ilgröna lammbitar i en mörkgrön sås. Kan rekommenderas
trotts färgen.
- 22/7 Trondheim - Charlotta - Ny-Sulitjelma Fjaellhytte Tåg + buss + vandring (1,5 timmar)
-
Tåg Trondheim 7:40 - 16:35 Fauske. På tåget avåts lunch i form
av den norska klassikern Köttkakor. Under väntetiden i Fauske
passade vi på att avnjuta en utsökt skinkomelet med färska
grönsaker på stationsserveringen. Vidare med buss 18:30 - 19:05
Charlotta. Sedan vandring längs vägen upp till Ny-Sulitelma
Fjaellhytte. Lättare kvällsmat i form av kvarvarande mackor
intages i stugan (el, rinnande vatten och inga andra).
- 23/7 Ny-Sulitjelma Fjaellstue - Sorjushyttene (16 km dvs 3-4 timmar)
- Vandring
över stock(?) och sten med Ritsem som slutmål.
Den nyare av Sorjushyttene var under ombyggnad så vi fick slå
oss ner i den gamla hytten. Den bestod av två små rum med
vardera två våningssängar i vinkel samt en "ingång" med minimalt
kök mellan rummen.
Vandringens första regn kom vid åtta-tiden på kvällen och var
över långt innan vi gick upp. Den ljusskygge skapade sin första
kokong...
Lunch: |
Tomat basilika soppa med extra makaroner (blott 1 dl).
(L: God; men när kommer maten) |
Middag: |
Stekt fläsk med potatismos (6 portioner). |
- 24/7 Sorjushyttene - Staddajåkkåstugorna (18 km)
-
Dagen startar tidigt (redan 6) eftersom vi mitt emellan hyttan
och den svenska Sorjusstugan (STF) kommer till ett vad som kan
vara besvärligt att passera. Vi är vid vadet vid 9-tiden och det
är inga som helst problem att komma över. Vattnet når knappt
till knähöjd på det djupaste stället. Vandringen längs
Sårjåsjávrre (stavning enligt fjällkartan) är mycket
vacker; rekommenderas.
Vid slutet av Sårjåsjávrre precis intill sjöns utlopp
ligger den svenska Sårjåsjaure stugan
(STF) med hela 8 bäddar och utan stugvärd. Missa inte att titta
på forsen vid utloppet. Noteras kan att på en stentavla vid
stugan anges avstånded till Norska Sorjushyttan till 10 km
mens vid den Norska hytten står det att det är 12,5 km till
den Svenska stugan.
Lunch: |
Tortelini con ricota e spinacci i buljong.
(G: En lunch som mättar och lite till) |
Middag: |
Lövbiff med potatis (hemtorkat), bearnaisesås.
(Klassiker) |
- 25/7 Staddajåkkåstugorna - Staloluoktastugan (12 km)
-
Ytterliggare en dag med fantastiska vyer längs
Stálojåhka.
Vi var bara tre herrar som bastade denna kväll. Vilken kontrast
mot förra året då det knapp gick att komma in i bastun. Medans
vi bastade började det att regna; att gå ut ur bastun och låta
sig kylas av regnent påminner lite om att rulla sig i snö.
Lunch: |
Gulashsoppa med 2 dl pasta.
(L: mer mat än i tomatsoppan men inte tillräckligt) |
Middag: |
Feliks burkköttbullar (560 g) med potatismos
inköpta i kiosken. |
Efterbastumat: |
Blåbärssoppa (5 dl) med bröd. |
- 26/7 Staloluoktastugan - Arasluoktastugorna (12 km)
-
Tredje dagen med fantastiska vyer. Idag över Virihaure
(Virevelsjön).
Lunch: |
Tomatsoppa med basilika, 1 dl pasta, 1/4 glödkaka. |
Middag: |
Pasta med Kyckling (Blå Band). |
- 27/7 Arasluoktastugorna - Låddejåkkåstugan (13 km)
-
Andra passet att passera under denna vandring (dvs första dagen
på länge när vi inte barar följer en dalgång).
Lunch: |
Americana soppa med 2 dl extra pasta.
Mer pasta kan man inte tillsätta i denna soppa. |
Middag: |
Köttfärs (hemtorkad) med ris. (Mättande klassiker) |
- 28/7 Låddejåkkåstugan - Gisuristugan (24 km)
-
Det var helgrått och regnade när vi vaknade på morgonen. Precis
när vi lämnade stuggan och var det dock uppehåll. Lite regnstänk
då och då under denna vår längsta vandringsetapp.
Vattnet och molnen möts nästan som vid havets horison när man
tittar ut över Vastenjaure.
Lunch: |
Parmaskinka med potatismos (6 portioner).
Mat som räckte för en långvandring som denna. |
Middag: |
Lövbiff med potatis (hemtorkat), bearnaisesås.
(Klassiker i repris.) |
- 29/7 Gisuristugan - Akkastugan (12 km)
-
En kort vandring (de flesta av ettaperna är inte längre än så
här) med lite regnstänk i luften. Kommer dock inte så mycket att
marken blir våt.
En pigg lemmel tittar fram i under en videplanta när det kommer
lite regn under vår lunchrast.
Lunch: |
Tortelini con proscioto e fromage i buljong.
(G: En lunch som mättar och lite till). |
Middag: |
Lamfärs tandoori (hemtorkad) med ris. |
- 30/7 Akka - Änonjálmme - Ritsem - Gällivare
(2 km, båt, buss)
-
Efter en lugn förmiddag med dusch och annat småpyssel och en
mäktig lunch så bar det i väg de knappt 2 km till
färjeläget i Änonjálmme och därmed är vandringen slut och
hemresan börjar.
Båten Änonjálmme - Ritsem tar 40 minuter, sedan
20 minters rast innan 3,5 timmars bussfärd till Gällivare.
Vi fick ett dubbelrum på vandrarhemmet i
Gällivare (två separata resårsängar; vilken lyx).
Lunch: |
Bullens pilsnerkorv med potatismos (6 portioner).
Inköpt i Gisuristugan. |
Middag: |
New Dehli i Gällivare stod för dagens middag. |
- 31/7-1/8 Gällivare - Boden - Gbg/Lkp Tåg
-
Dagen började med vandrarhemsfrukost (flingor, mjölk/youghurt,
smör bröd (ost/skinka/korv)).
Statsvandring bland annat längs kulturstigen under
förmiddagen. När klockan slaget 13 och New Dehli öppnat var det
dags för dagens höjpunkt: Mutton Tikka Masala.
Kl 15:20 börjar tågresan till Boden för byte till våra
respektive natttåg. Är framme i Göteborg 11:42 (5 minuter
sena eftersom vi kom bakom ett pendeltåg sista biten från
Alingsås) dagen därpå.